Gire

by Gire

/
1.
Nyári hajókon, őszi vonatban lassan és lassan, mindig csak lassan feslik az emlék, elveszik innen, eltûnik, aztán felhõ lesz minden. Homlokán árnyék játszik, hasában fény virágzik. Szobája mélyén a nyár citerázik, de ablakot nyit, ha az ősz hegedül, utaid fölött ha megáll ma este, zöld zivatarral a földbe merül. Homlokán árnyék játszik, hasában fény virágzik. Telve az éjjel az ősz sűrűjével, hajadban motoz kis rozsdabogár. Lopakszik lassan a zöld zivatarban s lehunyja szemét a vénád falán. Magában, egymagában csak a ringó óceánban. Magában, egymagában csak a ringó óceánban.
2.
Aranyhajnal 04:14
Vágtatnak majd tűzhajából négy fekete lovak, szárnyaikon angyal sikít eldõlt földek alatt! Vágtatnak majd szelíd napból négy fekete lovak, patáikon sáros arcok belédkiáltanak! Vágtatnak majd öreg ágyból négy fekete lovak, csendben csapdos hűlő hangja, aranyhajnal hasad!
3.
Hét madár 07:05
Üvegen cseppmagány Cseppekben ősi táj Hegyeken hét madár Magasból mélyre száll Magasból mélyre száll Hegyekről hét madár Menekül magvakig Magvakban elalszik Magvakban takarja Fűfátyol illata Növényszív kalapál Úgy alszik hét madár Csontburok, csíracsepp Héjában megremeg Nedvektől szétfeszül Még hasad, még terül Szárnyat bont, fényt ölel Tolla tűz, tánca jel Zöld érből tovaszáll Úgy röpül hét madár
4.
Éjmély 07:36
Százfelé gurult a napfény, árokba, kövekbe, mohába szét, víz viszi, víz viszi hozzád szunnyadás sárga jelét. Medveanyám, jön az éjjel, gomolygó õsködök álmom, csontomból feltör a fagymúlt, borítsd be parány világom. Bundád én menedékem, csöndverem árva magányban, gombafonál szövi szívem elhagyott mészcsigaházban. De menni kell, halni kell mégis, süllyedni sûrû avarba, sárba tör szénszínû törvény, titokszemû halalakba.
5.
Kútvíz kékje, erdők alja szemed színét elrabolta, hajad színét megtartotta. Ahogy az ujjaid közt fut a napfény, ahogy a testedben táncol a nyár, úgy a kertemben már sose látlak, de én lámpást és csipketeát hagyok ott, hogyha eljön a napja és a lélek is kabátban jár, majd a csillagok alá leülhetsz és a kezedben ezüstkanál jelképezi egymagában, hogy marad mind a világban saját tüze parazsában. Ahogy az ujjaid közt fut a napfény, ahogy a testedben táncol a nyár, úgy a kertemben már sose látlak, de én lámpást és csipketeát hagyok ott, hogyha eljön a napja és a lélek is kabátban jár, majd a csillagok alá lefekszel, piros falevelek álma leszáll: Visszatérnek még az őzek, futnak át a halálon, visszatérnek még az őzek, át az alvó világon.
6.
Átadás Fonnyadás Kényszer forgatta hatalom Megfeszülés Megtöretés A lemondás a fájdalom Érzem, mi vagyunk Önnön határunk Minden tudás kevés Megújulás Tapasztalás Álmodás vagy álmodva levés...? Hullj, lélek a hamuval Törjön testem szó által Múlj, lélek a múlóval Törjön testem, törjön! Arcod tükör Titkot vigyáz Mélyen múló Eleven gyász És tévelygünk Ébredõ homályban Együtt zuhanunk Lombholdú magányban Hát hullj, lélek a hamuval Törjön testem szó által Múlj, lélek a múlóval Törjön testem veled!
7.
Bábel 06:16
Bábel kőre kő ember lüktető vágyak áradó pokla újuló. Arany kereső szálló merülő ragyogj szerető áradj szerető. Számban pillangó némán tátogó halkan leomló fénylőn pusztuló Bábel!
8.
Fehér erdõ roppanás Hegygerincen rohanás Tárnamélybe kiáltás Bányaölbe zuhanás Fagyfolyosón átfutás Csontmezõkön lehullás Kõrögökbe bebújás Göröngyökben vágyódás Vaskocsiban számadás Néma táncban búcsúzás Halott testbe simulás Örökre ottmaradás
9.
Nyártáj 03:32
Hoztad a kinyílt nyarat gyümölcsök ringó testében és bogarak ébredtek léptedre sűrűvizű, hálós mélyben. Tóba merült felhők dala új Könyveket suttogott, fogaid közt tompa dél feszült, zöldfodrú erdõ bujdosott. Mert lángot dobott a hajnal nedvesszemű kertekre és csipkét vert nagy, bús fákra, hogy ne gondoljunk halálra, csak álomra, sodrásra...
10.
A valóság elérhető, Egy vágyálomból tört elő Egy tépett agy terméke De mégis van értéke Látod, nézheted A tudatodon lemérheted, Hogy az élet nem kényszerű De a léted már mérgező Kezek, szemek Kezek, szemek Lesnek, megragadnak Nem engednek, körbefognak Körbefognak! Körbefognak! Az ész Az ész Az ész Az ész! Tudatalattiban élsz, Egy másik én, talán egy harmadik, Nem idegen, benned lakik Az ész!
11.
Nádak, erek 09:11
Parazsat csitít Vásznat szétterít Reggelre Vöröset darál Rozsdát rászitál A csendre Kútban kóborol Malomban dobol Magába' Füst lehel, ha szól Ködgubák alól A tájra Kalapján a szél Kacagón mesél Dörömböl Szilvaszín eget Aranyszőnyeget Kigöngyöl Azon fonnyad el Rőzseszívekkel Ahogy rég De ha terád lel Benned bújik el Aludj még.
12.

about

Digipak CD limited to 400 copies (Self-release, 2007) - SOLD OUT!

Digipak CD limited to 100 copies (Blood Music, 2015) - SOLD OUT!

Jewel-case CD limited to 900 copies (Blood Music, 2015) - SOLD OUT!

2xLP black vinyl limited to 100 copies (Blood Music, 2015) - SOLD OUT!

2xLP swirl red and yellow vinyl limited to 200 copies (Blood Music, 2015) - SOLD OUT!

The one and only Gire album.
Obscure, experimental Hungarian death metal.

Released in 2007.
Re-released with one bonus track in 2015 by Blood Music (Vinyl, CD)

Purchase link (including digital):
blood-music.bandcamp.com/album/gire

credits

released February 2, 2007

Zoltán Kónya - guitar, vocals, conga
Balázs Hermann - bass, djembe
Tamás Kátai (Thy Catafalque) - keyboards, programs

guest musicians
Tamás Rozsnyai - vocals
Ágnes Tóth (The Moon And The Nightspirit) - violin
Anita Biró - violin
Lambert Lédeczy (Ahriman, Mörbid Carnage, Tyrant Goatgaldrakona) - vocals, doromb, kaval, tilinkó
Judit Sarkadi - vocals

Music by Zoltán Kónya, Balázs Hermann, Tamás Kátai, Tamás Rozsnyai (with the exception of Trans Express composed and originally performed by Necropsia).

Lyrics by Tamás Kátai / Trans Express lyrics by István Szilágyi.

Recorded, mixed and mastered in 2005 and 2006 in Hungary.
'Nádak, erek' recorded in 2004.

"A Teremtés és a Tisztaság" recorded, mixed and mastered in 2013.

license

all rights reserved

tags

about

Gire Makó, Hungary

Gire was formed in 1995 in Makó, Hungary.

After six demos and lots of live performances the band released their one and only, self-titled album in 2007.

All three members currently stay in the United Kingdom. Tamás Kátai keeps on with his avantg-garde metal project, Thy Catafalque, occasionally featuring both other members of Gire.
... more

contact / help

Contact Gire

Report this album or account

Gire recommends:

If you like Gire, you may also like: